Administration Building and new graduate facilities for the University of Extremadura

Given the hard climatic conditions, the building is wrapped in ar artificial and natural dual filter of adjustable lattices surrounded by a ring of trees, each mimicking the other in color and, with time, in scale. On the roof, two turrets house relaxation rooms for the teaching staff, rooms that open onto a garden surrounded by a training track, thus creating an open-air area with views over the lowlands of the Guadiana and the city. The general aim is to create a simple and appropriate institutional building based on a certain sensibility to the light and the breezes that come up from the Guadiana, a building resolved by means of sensitive skin blending in with the amiable and shady surroundings.

info

2001 - 1999

client: Consejería de Educación, Ciencia y Tecnología, Junta de Extremadura

location: Mérida, Badajoz, Spain

program: University

area: 4.164 m²

status: Built

credits

Architecture: Iñaki Ábalos, Juan Herreros, Ángel Jaramillo (Ábalos&Herreros)

Building Site manager: Ábalos&Herreros, Javier Manso, Mª Ángeles López

Collaborators: Renata Sentkiewicz, Uriel Fogué, Jacob Hense

Structure: Agustí Obiol, Lluís Moya

Quality Surveyor: Miguel Lázaro

Photographs: Bleda y Rosa


imágenes