Shanghai Museum East

The Shanghai Museum East addresses the typology of the existing Shanghai Museum West reversing its opaque formalism and monumentality to open a void that attracts the flow of people to its courtyards and galleries. Solid and Air interact with people as in the Chinese landscape paintings or the work of Chillida, excavating matter to infilllight. Solid as a rock and fluidas thermodynamics, the museum connects past, present and future melting nature and culture.

facts

2016

client: Shanghai Museum, China

location: Shanghai, China

program: Art Museum

area: 86.000m2

status: International Competition

credits

ARCHITECTURE: Ábalos + Sentkiewicz (AS+)
Project Directors: Iñaki Ábalos, Renata Sentkiewicz (AS+)
Local Architect: Linxue Li (Atelier L+)
Collaborators: Sofía Blanco Santos, Jeronimo Van Schendel, Alejandra Slavador, Álvaro Maján,Hao Chen, Caio Barboza, Eduardo López, Laura Florentín

STRUCTURE: BAC Engineering Consultancy Group
Team: Xavier Aguiló, Lluis Moya, Agustí Obiol

THERMODYNAMICS: Transsolar
Team: Matthias Schuller, Raphael Lafargue

MEP: CUNDALL Engineering
Team: Julian Sutherland, José Castilla

LIGHTING SYSTEMS: ALS Lighting Solutions
Team: Antón Amman

RENDERINGS AND VIDEO: GINSUN, Shanghai.

MODEL: Sun ChangLong, Shanghai.


more images