High Speed Train Station

The station serves as starting point for a new urban project that restores the connection between zones north and south in Logroño and at the same time serves to generate a great public park being the rooftop an integral part of this park, giving the geometric and topographic relevance to the volume. The faceted form of the roof corresponds with the park’s one in the top, so both surfaces compose beam and underside in a folded plan which in the external side generates in a hill or a lookout over the city and in the internal one, adopts a configuration near to the aspect of a cave or a grotto. These references to the picturesque tradition unify the whole project and its public dimension.

facts

2006-2012

client: LIF 2002 SA, Santiago Miyares, Mª Cruz Gutiérrez

location: Logroño, Spain

program: High Speed Train Station

area: 27.000 m²

status: Built

credits

Architecture: Iñaki Ábalos, Renata Sentkiewicz, Alfonso Miguel (Ábalos + Sentkiewicz)

Collaborators: Jorge Álvarez-Builla, Yeray Brito, Aaron Forest, Victor Garzón, Pablo de la Hoz, Ismael Martín, Laura Torres, Rodrigo Rieiro, José Rodríguez

Project Management: UTE Ineco-Senter

Site Supervision: Eduardo Muñoz (Ineco), Ricardo Castejón (TYPSA)

Structure and Facilities: UTE Ineco-Senter

Landscape: Teresa Galí-Izard (Arquitectura Agronomía)
Iñaki Ábalos, Renata Sentkiewicz (Ábalos + Sentkiewicz)

Rendering: Luis Cabrejas (Neograma)

Construction: Sacyr

Photographer: José Hevia

Model: Jorge Queipo (Taller de Maquetas)


more images